آیا هوش مصنوعی میتواند برای طراحان کارآمد باشد؟ یا باید از آن ترسید؟
ورود هوش مصنوعی (AI) به عرصه طراحی گرافیک، انبوهی از سؤالات را برانگیخته است، مانند «آیا هنر هوش مصنوعی جایگزین هنرمندان خواهد شد؟» و «آیا هنر طراحی هوش مصنوعی واقعاً هنر محسوب میشود؟»
بدیهی است که هوش مصنوعی موضوع نوظهوری نیست. هوش مصنوعی گوگل را در نظر بگیرید: این هوش مصنوعی از سال 2016 بوده و بهطور هوشمندانه پیشنهادهای ویدیویی ما را مدیریت میکند. پس چرا ناگهان در کانون توجه قرار گرفته است؟ چرا با تبلیغ زیاد و هیاهو و چرا الآن؟ اساساً، هوش مصنوعی اخیراً بهطور گسترده در دسترس قرار گرفته است و صراحتاً بگویم، بهطور باورنکردنی به طراحان و هنرمندان مرتبط شده است.
ما قصد داریم جنبههای مهم طراحی با هوش مصنوعی را کندوکاو کنیم، خلق هنر تولیدشده با هوش مصنوعی را بررسی کنیم، تلاش کنیم تا بفهمیم چرا هنر تولیدشده با هوش مصنوعی موضوع داغ دنیای هنر بوده است و این سؤال را بپرسیم: «آیا هوش مصنوعی جایگزین طراحان گرافیک میشود؟»
ابی اسپارزا | آخرین بهروزرسانی: 3 آگوست 2023 | زمان مطالعه: 11 دقیقه
درباره مربی شما
طراحی هوش مصنوعی چگونه کار میکند؟
هوش مصنوعی توانایی یک سیستم کامپیوتری در تقلید از عملکردهای شناختی[1] انسان و توانایی کامپیوتر برای حل مسئله[2] است. هوش مصنوعی را میتوان با استفاده از چندین تکنیک توسعه داد، اما یادگیری ماشینی[3] یکی از مواردی است که مربوط به ابزارهای هوش مصنوعی طراحی امروزی ما است.
ابزارهای طراحی هوش مصنوعی در زمینه تبدیل متن به تصویر مانند Midjourney AI art و Adobe Firefly دو ابزار از شناختهشدهترینها در هوش مصنوعی هستند. آنها میتوانند یک مجموعه متن را بگیرند و آن را به تصویر تبدیل کنند. این قابلیت، استخراج از یک پایگاه تصویر موجود نیست، بلکه تولید چیزی از هیچ است.
یا شاید هم اینطور نباشد. باید از خود بپرسید «هنر هوش مصنوعی چگونه کار میکند؟» میدجرنی (Midjourney) از کجا میداند که اگر از یک «نقاشی دیجیتالی از یک دختر سایبرپانک نئونی» بهعنوان یک درخواست یا دستور[4] استفاده شود، چه شکلی خواهد بود؟ یادگیری ماشینی این است که چگونه این ابزارهای طراحی گرافیکی هوش مصنوعی میدانند که چه چیزی چیست. هوشهای مصنوعی باید درباره مقادیر عظیمی از مجموعه دادهها، ازجمله تصاویر، آموزش ببیند. هوش مصنوعی از این دادهها برای شناسایی الگو[5]ها استفاده میکند. درنهایت، وقتی میگویید «دختر سایبرپانک نئونی» بساز، به دانستن این موضوع میپردازد که بر اساس الگوهای موجود در دادههایی که درباره آنها آموزش دیده است، چه چیزی باید باشد.
[1] cognitive functions
[2] problem-solving
[3] machine learning
[4] prompt
[5] pattern
یادگیری ماشینی دلیل این سؤالی است که برخی افراد میپرسند: «آیا هنر هوش مصنوعی واقعاً هنر است؟» بههرحال، اینها ماشینهایی هستند که الگوها را شناسایی میکنند و باید درباره الگوهای موجود آموزش داده شوند تا آنها را بازسازی کنند.
چگونه ابزارهای طراحی گرافیک هوش مصنوعی میتوانند برای شما کار کنند؟
بهعنوان یک طراح، استفاده از قدرت ابزارهای طراحی گرافیکی هوش مصنوعی میتواند بهرهوری و فرآیند خلاقیت شما را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد. با ادغام هوش مصنوعی در روند کار طراحی خود، درحالیکه به هوش مصنوعی اجازه میدهید کارهای تکراری را مدیریت کند میتوانید بیشتر بر جنبههای خلاقانه کار خود تمرکز کنید. در ادامه نحوه طراحی با هوش مصنوعی بررسی شده است.
تولید المانهای گرافیکی و طراحی بصری هوش مصنوعی
تولید المانهای گرافیکی[1] به دلایل واضح، اولین چیزی است که در طراحی هوش مصنوعی به ذهن خطور میکند. میتواند فقط یک شی معمولی باشد که به آن نیاز دارید و در این حالت، استفاده از Generative Fill فتوشاپ در Adobe Firefly برای ایجاد تصویری از موز آسانتر است.
[1] Asset
تصویر خلق شده با ادوبی فایرفلای در فتوشاپ
میتواند استفاده از میدجرنی (Midjourney) برای ایجاد محیطهای پیچیدهای باشد که پیدا کردن یا ساختن آنها برای خودتان سخت بود. استفاده از ابزارهای تولید تصویر هوش مصنوعی برای المانهای گرافیکی باعث صرفهجویی در زمان میشود، بهخصوص اگر از آنها در کنار سایتهای فروش فایلها و قالبهای آماده استفاده میکنید.
الهام بخشی و ایدهپردازی
ابزارهای طراحی گرافیکی فعلی هوش مصنوعی میتوانند نقطه پرش عالی برای کانسپتها باشند. درحالیکه استفاده از هنر مفهومی[1] سریع و ارجاعات بصری که برای خلق چیزی جدید استفاده میکنید جذابیت زیادی برای هنرمندان دارد، اما این تنها ظرفیت استفاده از هوش مصنوعی نیست.
کروما
سایتهایی مانند کروما[2] بر اولویتهای رنگی انتخابی شما تمرکز دارند و سپس ترکیبهای رنگی را بر اساس آن نتایج ایجاد میکنند و متن، پالتهای رنگی و تصاویری با آن ترکیبهای رنگی به شما نشان میدهند. استفاده از هوش مصنوعی برای الهامبخشی در طراحی و نه طراحیهای کامل شده، برای افرادی که به هوش مصنوعی حس خوبی ندارند عالی است.
[1] concept art
[2] Khroma
ادوبی ایلستریتور
ادوبی ایلستریتور[1] ابزاری دارد که بر اساس توضیحاتی که تایپ میکنید، رنگهای تصویر شما را جایگزین میکند. برخی از نمونهها عبارتاند از «سایبرپانک نئونی»، «پشمک» و «پاستلهای زیبا».
[1] Adobe Illustrator
اتوماسیون وظایف روتین و تکراری
طراحانی متکی بر فتوشاپ با مجموعه گستردهای از ابزارهای اتوماسیون که در اختیار دارند تا حد زیادی به لطف Adobe Sensei، انتخابهای زیادی دارند. این سیستم بسیار هوشمند برای سالها، انتخاب خودکار، پر کردن محتوا و فیلترهای neural فتوشاپ را قدرت بخشیده است.
کنوا برای ویرایش عکس و طراحی بصری هوش مصنوعی
بااینحال، امروزه، سرویسهای وب مانند کنوا (Canva) رقیب سرسخت نرمافزارهای طراحی سنتی هستند و از ابزارهای طراحی هوش مصنوعی مولد برای حذف و جایگزینی اشیا، بدون زحمت استفاده میکنند. همانطور که به آینده نگاه میکنیم، واضح است که نرمافزارهای ویرایش مبتنی بر وب و تلفن، آماده رشد قابلتوجهی در قابلیتهای خود هستند.
ویزارد برای نمای خطی
اکنون طراحان به ابزارهای باورنکردنی مانند نمای خطی (wireframing) قدرتگرفته از هوش مصنوعی و نمونهسازی[1] برای ایده پردازی[2] سریع پروژه مجهز شدهاند. بهعنوانمثال، ویزارد (Uizard) میتواند یک نمونه اولیه کاملاً کاربردی و قابل کلیک را از یک طرح کاغذی صِرف تولید کند و برای تصمیمگیری در مورد سطح مشارکت هوش مصنوعی در فرآیند خلاقانه طراحان، انعطافپذیری خاصی فراهم میکند.
[1] prototyping [2] ideation
جاسپر و نوشتن پستهای رسانههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی و تولید محتوای تبلیغاتی نیز با ابزارهای هوش مصنوعی مانند جاسپر (Jasper) که متنهای مخصوص لیزر را برای پستها تولید میکند، بهبود یافتهاند. درحالیکه هنوز همه طراحان بهطور کامل با هوش مصنوعی موافق نیستند، بسیاری، از این ابزارها و پتانسیل آنها برای ارائه محتوای بسیار هدفمند هیجانزده هستند.
تسکید برای نوشتن لیست انجام کارها
من دوست دارم از یک ابزار بهرهوری[1] به نام تسکید (Taskade) استفاده کنم که بهجای قالبهای از پیشساختهای که ممکن است با نیازهای من بهعنوان یک تولیدکننده محتوا مطابقت داشته باشد یا نباشد، از پیامهای متنی برای ایجاد یک روند کار بهرهوری استفاده میکند که دقیقاً متناسب با نیازهای شما باشد.
[1] productivity
چرا هنر هوش مصنوعی بد است؟
درحالیکه استفاده از هوش مصنوعی برای تولید طرحها میتواند آثار جذابی را تولید کند، اما همیشه به این شکل نیست – برخی استدلال میکنند که ظهور هنر تولیدشده توسط هوش مصنوعی ممکن است بیشتر از اینکه فایده داشته باشد، مضر باشد. اجازه دهید چرایی آن را واکاوی کنیم.
نقض قوانین حق نشر (کپیرایت)
ابزارهای طراحی گرافیک هوش مصنوعی، مانند هنر هوش مصنوعی میدجرنی (Midjourney)، بحثهای داغی را برانگیخته است. درحالیکه این ابزارها میتوانند تصاویری خیرهکننده را با یک دستور ساده ایجاد کنند، موضوع حق نشر (کپیرایت) بهسرعت مطرح میشود، بهخصوص زمانی که شما درخواست یک اثر هنری «به سبک» یک هنرمند خاص را دارید.
در نظر گرفتن وینسنت ونگوگ بهعنوان نمونه ممکن است بیضرر به نظر برسد، اما در مورد هنرمندان فعلی و فعال چطور؟ تقلید از سبک یک هنرمند برای هر چیزی فراتر از مطالعات آموزشی، همیشه یک کار اشتباه بوده است.
این مورد ما را به یک موضوع مهم میرساند: بسیاری از این ابزارهای هوش مصنوعی، بهویژه ابزارهای هنری تولیدشده توسط هوش مصنوعی، ممکن است مجوزهای لازم را برای دادههایی که درباره آنها آموزش دیدهاند، تأمین نکرده باشند. این امر، سؤالات اخلاقی را پیش میکشد، زیرا شرکتهای فناوری بهطور بالقوه میتوانند بدون رعایت قوانین کپیرایت، سود هنگفتی از آثار هنرمندان و طراحان کسب کنند.
تصویر ایجادشده در میدجرنی
ما همچنین ابزارهایی مانند ادوبی فایرفلای (Adobe Firefly) را داریم که با افتخار ادعا میکند فقط روی تصاویر ادوبی استاک (Adobe Stock) تمرکز دارد. بااینحال، شفافیت آنها آنچنانکه باید انتظار داشته باشیم نیست. به بسیاری از کاربران، حق انتخابی برای انصراف یا حتی اطلاعیهای در شرایط و مقررات ادوبی داده نشد تا زمانی که بیشتر بخشهای آموزش کامل شد. از ژوئیه 2023، میتوانید انصراف دهید، اما کاربران بهطور پیشفرض انتخاب شدهاند.
برای یکسان کردن شرایط، ممکن است برای شرکتها ضروری باشد که نشان دهند چگونه انتخاب شما بهصورت دلخواه، برای طراح، نهفقط آنها، مزایایی دارد. تأکید بر ارزش و پاداش مشارکت میتواند برای حل این مسائل بسیار مفید باشد.
سوگیری و تبعیض
در نظر داشته باشیم که هوش مصنوعی، بهویژه در طراحی گرافیکی و ابزارهای تصویر، به شکلی جادویی خودآگاه یا مستقل نیست. بلکه، از دادههایی که ما به آن دادهایم، یاد میگیرد. اگر هوش مصنوعی را در نظر بگیریم که فقط در یک دیدگاه محدود آموزش دیده است، خروجی آن به دلیل عدم تنوع در دادههای آموزشی، آن دیدگاه را منعکس میکند.
نتیجه؟ هر گروهی که در دادهها کمتر حضور داشته باشد، عملاً برای هوش مصنوعی نامرئی خواهد بود و درنتیجه یک «توزیع» نامتقارن[1] را نشان خواهد داد. ازاینرو، هم کیفیت و هم کمیت دادهها در ایجاد یک هوش مصنوعی مؤثر نقش اساسی دارند.
اما نکته مهم این است که این مجموعه دادهها شفاف نیستند. اینطور نیست که بتوانیم پیشنمایشی از آنها داشته باشیم. رقابت شدید در زمینه هوش مصنوعی دقیقاً خواهان شفافیت نیست، اما شفاف کردن این مجموعه دادهها برای اطمینان از تولید اخلاقمدار ابزارهای طراحی هوش مصنوعی بسیار مهم است.
راهحل ممکن با سیستم اعتبار محتوا
طرح اصالت محتوا[2] یا CAI یک پروژه مشترک است که هدف آن تعیین استانداردی جامع و پذیرفتهشده برای استناد محتوای دیجیتال است. این طرح (CAI) ادعا میکند برای اطمینان از اینکه کاربران بتوانند به محتوای دیجیتالی که با آنها مواجه میشوند اعتماد کنند و اصالت آن را تائید کنند، دارد، تعهد و الزامی قوی دارد.
این طرح در مهمترین بخش خود، یک استاندارد شفاف برای ردیابی منشأ و توسعه محتوای دیجیتال پیشنهاد میکند. با اجرای این استاندارد، تولیدکنندگان، روشی قابلاعتماد برای اعلام آثار خود خواهند داشت، درحالیکه مصرفکنندگان میتوانند منبع محتوا را تأیید کنند.
این کار از طریق سیستم اعتبار محتوا[3] انجام میشود. سیستم اعتبار محتوا مانند متادیتا[4] عمل میکند، اما با اطلاعات اضافی مانند تولیدکننده تصویر، مدیریت رسانههای اجتماعی آنها، تمام ویرایشهای اعمالشده روی تصویر، نرمافزار استفادهشده در ویرایش و المانهای گرافیکی استفادهشده در تصویر.
سیستم اعتبار محتوا چگونه کار میکند؟
همانطور که در بالا ذکر شد، اعتبار محتوا بسیار شبیه به متادیتا یا فراداده عمل میکند، اما مجموعهای شواهد و مدارک[5] از ویرایشهای تصویر و المانهای گرافیکی مورداستفاده در ویرایش تصویر ارائه میدهد.
چیزی که اعتبار محتوا را منحصربهفردتر میکند این است که المانهای گرافیکی شخصی میتوانند گواهی اعتبار خود را داشته باشند. بهعنوانمثال، تصاویر تولیدشده توسط ادوبی فایرفلای بهطور خودکار اعتبار محتوا را به خود تخصیص میدهند.
هنگام بررسی بخش المانهای گرافیکی، میتوانیم ببینیم که لنز فِلِری (lens flare) که من ایجاد کردم با گواهی اعتبار محتوای خود مشخص شده است که نشان میدهد توسط هوش مصنوعی تولید شده است.
در حین گرفتن خروجی، گزینه انتشار در فضای ابری اعتبار محتوا را دارید یا اینکه میتوانید مستقیماً به فایل ضمیمه کنید. انتشار گواهی اعتبار محتوا در فضای ابری آن، اعتبارنامهها را ماندگارتر و حذف آنها را دشوار میکند.
علاوه بر این، این موضوع اجازه میدهد تا تصویر شما، یا کپیهایی که ممکن است اعتبار محتوا از آنها حذف شده باشد، در وبسایت CAI تأیید شود. اگر تصویری تأیید شود و مطابقت داشته باشد، اعتبار محتوای لینک شده با تصویر اصلی، بازیابی خواهد شد.
من تصویر زیر را با گواهی اعتبار محتوا در فضای ابری خروجی گرفتم، از تصویر اسکرین شات گرفتم و سپس اسکرین شات را از طریق بخش تائید سایت منتشر کردم. تصویر اصلی من را پیدا کرد و اعتبار محتوای آن را ارائه داد.
[1] skewed normal
[2] The Content Authenticity Initiative
[3] Content Credentials system
[4] metadata
[5] paper trail
[1] asset
این رویکرد جامع نهتنها خالق تصویر و رسانههای اجتماعی آنها را نشان میدهد که منجر به استناد هنرمند قویتر میشود، بلکه اطلاعاتی در مورد ویرایشهای انجامشده ارائه میدهد و هرگونه استفاده از المانهای گرافیکی هوش مصنوعی را شناسایی میکند.
آیا هوش مصنوعی جایگزین طراحان گرافیک خواهد شد؟
هوش مصنوعی[1] و طراحی گرافیک؟ آنها برای هم ساختهشدهاند! دیدن اینکه چگونه هوش مصنوعی میتواند فرآیند طراحی را متحول کند واقعاً هیجانانگیز است. فقط تصور کنید، با چند کلیک، میتوانید بهراحتی طرحهای رنگی خیرهکننده، ترکیب فونتهای عالی، وایرفریمهای دقیق و طرحبندیهای متنی که ازنظر بصری جذاب هستند ایجاد کنید.
علاوه بر این، بیایید فراموش نکنیم که چگونه هوش مصنوعی ابزارهایی را که ما دوست داریم و روزانه استفاده میکنیم، بهبود بخشیده است. به لطف پلتفرمهایی مانند کنوا (Canva)، آنها نیز بیشتر در دسترس هستند.
اما چرا هنر هوش مصنوعی برای برخی افراد بد است؟ پیامدهای اخلاقی وجود دارد، حتی اگر آنها را نادیده بگیریم یا آنها را نامناسب بدانیم. برخی از روشهای آموزش هوش مصنوعی، شوکه کننده هستند. برخی از روشهای بازاریابی هوش مصنوعی غیرمنصفانه و فریبکارانه هستند. به همین دلیل، من از استفاده از تصویر مبتنی بر طراحی هوش مصنوعی در کارم ناراحت هستم و ترجیح میدهم این کار را نکنم.
آیا هنر هوش مصنوعی جایگزین هنرمندان خواهد شد؟ من اینطور فکر نمیکنم و کاملاً معتقدم که در دنیای طراحی، فضایی برای هوش مصنوعی اخلاقمدار وجود دارد و ما میتوانیم این آینده را باهم شکل دهیم.
[1] Artificial intelligence